Lexolino

Basketbal

Basketbal

basketbal (in het Duits: basketbal) is een balsport die meestal binnenshuis wordt gespeeld en waarbij twee teams proberen de bal in de basket van de tegenstander te gooien. Deze manden worden op een hoogte van 3,05 m aan de smalle zijden van het 28x15 meter speelveld bevestigd. Een team bestaat uit 5 veldspelers en maximaal 7 wisselspelers. Een spel duurt 4x10 minuten. Elke treffer is 2 of 3 (lange worp) punten waard, afhankelijk van de afstand. Voor elke vrije worp wordt één punt geteld. Beide teams kunnen één time-out nemen in elk kwart van de wedstrijd, en zelfs twee in het laatste kwart. Een speler die in balbezit is, mag de bal slechts 5 seconden vasthouden, waarna hij moet beginnen te dribbelen of de bal moet passen. Om het spel te versnellen is er de zogenaamde 8 seconden regel, die stelt dat het team in balbezit de bal binnen 8 seconden uit de eigen helft moet spelen en, indien aangevallen, op een veld moet schieten. doelpunt binnen 24 seconden. Het team dat aan het einde het hoogste aantal punten heeft, wint.
Deze sport werd in 1891 uitgevonden door de Canadees James Naismith. Tegenwoordig is basketbal een zeer populaire sport, vooral in de VS. Wereldkampioenschappen worden elke 4 jaar in een ander land gehouden. Deze worden georganiseerd door de Fédération Internationale de Basketball.